ANGUS (ABERDEN)

Anavatanı İskoçyanın kuzeyidir.İskoçya’nın Aberdeenshire ve Angus bölgelerine özgü sığırların melezlenmeleriyle elde edilmiştir. Dünyanın birçok yerinde Aberdeen Angus olarak bilinir.

En iyi etçi sığır ırklarından birisidir.

Eti kalitelidir ve Et/Yağ oranı düşüktür. Et yağ oranı diğer sığırlarda %35 iken, anguslarda %6 dır.

Angus etinin görünümü, mermerleşme oranı ve lezzeti yüksektir.

ABD de en çok tüketilen sığır etidir.

Angus çok çabuk gelişen bir sığır ırkıdır. Bir yaşındaki danası 550 kg. gelebilmektedir.

Yediği yemi en ekonomik bir şekilde ete çeviren ırk olma özelliği taşımaktadır

Angus sığırı vücut kılları siyah veya kırmızı olup parlaktır

Bu hayvanların en büyük özellikleri birinci sınıf etçi olması, günlük canlı ağırlık artışı diğer hayvanlardan yüzde 30 daha fazla olmasıdır

Doğuştan boynuzsuzdurlar. Bu özelliğini boynuzlu ırklarla melezlenmelerinde korur.

Angus inekleri kolay doğum yapmalarıyla ünlüdürler.

Anguslar yüksek günlük canlı ağırlık artışına sahiptirler. Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,4-1,7kg olabilmektedir.

Doğa koşullarına dayanıklı, kalitesiz mera koşullarını çok iyi değerlendirebilen, hiç yardıma ihtiyaç duymadan doğumlarını gerçekleştirebilen bir sığır ırkıdır.

Anguslar kışın -30 ºC’de ve yazın +30 ºC’ de sorunsuz gelişir ve fazla bakım ihtiyacı hissetmez

Uzun ömürlü olup, döl verimi yüksektir.

Sakin yapılı olup, insana karşı çekingendir.

Angus eti 1978 de ” CertifiedAngusBeef ” markası olarak tescillenmiştir.

Boynuzsuzluk boynuzluluğa baskındır.

Et randımanı merada %55, entansif beside %75 olmaktadır.


FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Cidago yüksekliği: Erkek : 145 - 155 cm ; Dişi: 135 - 140 cm

Canlı ağırlık : Erkek : 1000 - 1200 kg ; Dişi: 650 - 750 kg

Buzağı doğum ağırlığı : 39 kg